Mehtap Akgül İLETİŞİM KÖPRÜSÜ
Yazı Detayı
11 Ekim 2021 - Pazartesi 12:08 Bu yazı 25 kez okundu
 
İLETİŞİM KÖPRÜSÜ
Mehtap Akgül
mehtap.akgul@tarimorman.gov.tr
 
 

Kıymetli okurlarım, Otizmde tüm profesyoneller erken tanının ve erken yoğun eğitimin otizmli çocuk üzerindeki olumlu etkisinden bahsediyor. Oysa ki benim fikrim; elbette erken tanı önemli ancak geçmişi bırakalım şuan otizmde bağımsız yaşam için neler yapabiliriz? diyerek cümlelerime başlamak istiyorum. 
“Özel birey ile İyi bir koordinasyon ve iletişim köprüsü kurarsak güçlü bir başlangıç yapmış oluruz.”

Kıymetli okurlarım, iletişim köprüsü nedir? Otizmli çocuğun yaşamında önemli rol oynayan kişilerin işlevsel kurduğu ortak dile İletişim köprüsü diyoruz. Bu köprüyü ne kadar sağlam kurar inşaa edersek, Otizmin içindeki başlangıç noktasını o kadar ileriye taşımış oluruz.

Kısaca Otizmli çocuğun hayatında ebeveyn, destek personel, eğitimci, terapist ve yakın çevrenin ile aynı yaklaşım tarzını belirleyerek çocuğun hayata oryantasyonun hızını ve kalitesini arttırıyor.
Yine, “Bireyin yaşının kaç olduğu değil, hayata tutunma temasının olduğu anın önemi var. Çünkü hayatın anlamını öğreterek geçirdiğimiz zaman otizmde dahi aşamayacağımız engel yok ki”…

Biraz da Otizim duygusal boyuttan bilimsel boyuta taşımak istiyorum. Şöyle ki ; Prof. Dr. Yankı Yazgan, “Otizmi kabul etmek teslimiyet değildir.” diyerek ebeveynlere mesaj vermiştir.
Ayrıca otizmin tanısını koymak değil anlatmak zordur. Anlatmak için daha fazla anlamaya ihtiyacımız var. “Anlamak ve anlatmak iletişimdir.” Şeklinde Yankı hocamız otizmi açıkça ifade etmiştir aslında.

 

Bilimsel değer ışığında ise , Otizmde biz ebeveynlere düşen önemli yaptırımlar vardır…

 

Örneğin otizmli çocuk annesi multi disipliner yaklaşımları, çocuğuna sunmalıdır. Bu bilimsel yaklaşımların uygulamaları otizmli çocuk için;

-          Erken tanı- erken yoğun özeleğitim

-          Metabolik uzman kontrolünde doğru beslenme

-          Spor / Oyun terapi /Ergoterapi

-          Akran iletişimi / Sosyal yaşamakatılımdır.

 

Otizmde iyi bir başlangıç ve çözüm yolları uzakta değil, iç motivasyonunuzu güçlü tutarak kendimizde bulabiliriz. Yeter ki inanalım ve çabalayalım.

Otizm, konuşmada, davranışlarda ve senkronize olmayan beceri tablosunda farklılıklar içeren iletişim küskünlüğü olduğunu vurgulayarak sözlerimi sonlandırıyorum.

Selam olsun farkındalığı yaşayan ve nesillerimize yayan gönül elçilerine …

Mehtap AKGÜL

 
Etiketler: İLETİŞİM, KÖPRÜSÜ,
Yorumlar
Haber Yazılımı